Přejít k obsahu webu

Už došlo i na Pink Floyd

01/10/2010

Respektive na jednoho člena této legendární britské kapely, Rogera Waterse.

Možná jste slyšeli, že se chystá několik koncertů ‚The Wall Live‘, a protože Waters patří ke kritikům Izraele, což hodlá dát najevo právě i na nadcházejících koncertech, je jasné, že bude mela. Na koncertu prý bude ztvárněno shazování bomb, ve tvaru davidových hvězd, po kterých následují peníze (řekl pro časopis Rolling Stone).

To samozřejmě nenechalo chladnou americkou Anti-Defamation League (ADL; Liga proti pomluvám). Ředitel ADL, Abe Foxman, vydal prohlášení, kde se mimo jiné píše:

Použít takovou představu na koncertě, nechávajíce možnost volné interpretace, by mohlo být snadno špatně pochopeno jako komentář o Židech a penězích.

Samozřejmě má Waters právo na vyjádření svého politického názoru na izraelsko-palestinský konflikt pomocí své hudby. Nicméně obrazy, které zvolil pro stejnou sekvenci, překračují linii k antisemitismu.

Na podobné věci jsme bohužel už zvyklí. Sám Waters se pak k celé věci vyjádřl na svém Facebooku:

Píseň, na kterou [Foxman] odkazuje, „Goodbye Blue Sky„, je o obyčejných lidech, vojácích a civilistech, trpícími traumaty z války. Visuální doprovod písně zobrazuje vlny bombardérů B52, které svrhují řadu symbolů jako bomby. Tyto symboly jsou v pořadí tyto: Krucifix, srp a kladivo, Davida hvěda, Půlměsíc a hvězda, znak Mercedesu, znak dolaru a znak Shellu. Pan Foxman se domníval, že Davidova hvězda a symbol dolaru značí nenávist k Židům.

To co jsem se snažil v písni ukázat,  je že jsme bombardováni konfliktními náboženskými, politickými a ekonomickými ideologiemi, které nás obrací proti sobě a já truchlím pro každý takto promarněný život.

Jen bych připoměl, že Roger Waters byl člen legendárních Pink Floyd, který už od děctví chová nenávist k válce a k autoritativním režimům, protože mu ve druhé světové válce zemřel otec (viz. film The Wall, mimochodem si v něm zahráli  i „neonacisté“ 🙂 ). V jeho dalších pracích pak můžeme najít mnoho dalších odkazů, antikapitalismem počínaje a konče Orwelovou Farmou zvířat.

komentáře 2 leave one →
  1. Potrefena Husa se Ozvala permalink
    05/10/2010 06:50

    Valecne zlociny, vrazdy a zlodejny Israele se nedaji snadono kopnout pod gauc.
    Oblibena taktika nazyvat oponenty Antisemity uz jaksi selhava ze?

  2. 05/10/2010 10:11

    Bohužel neselhává… lidi to pořád berou jako horor být označeni za antisemitu. Pro někoho je to naopak poklona, protože se mu tím dává znamení, že odvádí svou práci dobře 🙂

Napsat komentář