Přejít k obsahu webu

Černá lilie – řečtí nacionální socialisté bojují za Asada v Sýrii

01/11/2013

 

Věřte či nevěřte, v Řecku existuje vedle Zlatého úsvitu ještě mnohem nebezpečnější extrémně pravicové uskupení. Jeho jméno je Černá lilie a jedná se o nacionálně socialistickou organizaci, která se organizuje na nehierarchizované, horizontální, demokratické platformě, ovšem bez demokratických cílů či ideálů. Malý vhled nám může poskytnout přečtení následujícího rozhovoru, který byl žurnalisty zprostředkován pár měsíců nazpět pro řecký krajně/pravicový deník Democratia!

Jsou to nacionální socialisté tvrdé linie. K obraně svých ideologických názorů neváhají užít střelných zbraní. Vytvářejí propagandu a nezdráhají se uchýlit k přímé akci, coby prostředek ke zdůraznění své politiky.

Své akce koordinují prostřednictvím blogu Mavros Krinos (Černá lilie). 15. června zorganizovali pomocí tohoto blogu jednu takovou akci a zaútočili – zkropili perlivými nápoji – v Paříži na ministra řecké vlády Evangelose Venizelose. Na svém blogu se okamžitě k útoku přihlásili prohlášením, že útočníkem byl jejich „řecký, autonomní, nacionálně socialistický kamarád“. Ovšem v Sýrii nepoužívají členové Černé lilie slova či spršku perlivého nápoje z plechovek.

V Sýrii jsou ozbrojení a nebezpeční. Celá četa dobrovolníků bojuje bok po boku Asadových vládních sil. Novinář deníku Democratia Panagiotis Liakos kontaktoval Stavrose Libovisise, člena redakční skupiny Černé lilie, a v interview mu položil otázky ohledně účasti i role organizace v syrském konfliktu a obdržel některé velice zajímavé odpovědi.

Jaké je jméno uskupení, které zastupujete? A jaká je jeho role ve vytvoření řeckých dobrovolnických jednotek bojujících na Asadově straně v Sýrii?

Jméno uskupení, které zastupuji, je „Černá lilie“, jde o řeckou nacionálně socialistickou organizaci s autonomním fungováním a strukturou. S našimi syrskými bratry ve zbrani jsme v kontaktu nyní již roky a to hrálo důležitou roli pro naši dnešní účast v bojích na jejich straně.

Kolik bojovníků v současnosti pobývá v Sýrii? Bojují tam z ideologických důvodů nebo jsou pouhými žoldáky?

Když uvnitř sebe pociťujete, že někam patříte, vaše motivace a přítomnost tam může vycházet jedině z ideologických základů, peníze vůbec nepřicházejí v potaz. Pro nás je tedy jediným důvodem abychom tam bojovali po boku našich syrských bratrů ve zbrani snaha pomoci jim bránit zem patřící lidu jejich spřáteleného národa, v praxi tak ukázat naši solidaritu proti odvěkému nepříteli. Počet řeckých dobrovolníků tvoří odhadem četu (několik desítek vojáků, pozn. překl.), abych odpověděl na první část vaší otázky.

Jaké je jejich sociální a odborné pozadí? Mají nějakou zkušenost s jinými ozbrojenými boji, jako s těmi v Iráku, Kosovu, Afghánistánu?

Armáda občanů dělnické třídy vysoce zpolitizovala zavržení zkorumpované stranické politiky a zároveň velice dobře rozumí plánům internacionálních autorit i globálním půjčkovým podvodům. K druhé části otázky, nepodíleli se na žádných jiných ozbrojených bojích z posledních let.

Účastnili se nějaké akce, a pokud ano, mají nějaké ztráty?

Od roku 2011, kdy se začala utvářet kapitalistická síť kolem těla hrdé Sýrie, bojovníci z celé Evropy vstupují hromadně do řad Syrské armády i Civilní obrany, mezi nimi i mnoho Řeků. Řečtí bojovníci se účastnili všech velkých bitev, které byly vedeny na jihu a západě země v posledních dvou letech, a doposud nebyly hlášeny žádné ztráty. Není náhodou, že v urputné bitvě v al-Qasar obdrželi také řečtí bojovníci uznání za svou statečnost, spolu s hrdinným Hizballáhem.

Jak pohlíží na vaši účast místní populace? Co si myslí o Řecku obecně?

Spolu s jižní Itálií se Sýrie nazývala „Velké Řecko“ (Magna Graecia, pozn. překl.) a pocity obyčejného syrského lidu nelze vylíčit na několika řádcích. Masivní část syrské populace je řeckého původu a je velikým zklamáním, že nikdo z řeckého zkorumpovaného státu je po celé ty roky nepodpořil.

Co se týče syrských pravoslavných křesťanů, kteří jsou pronásledováni islámskými fundamentalisty, pomáhají i oni s ozbrojeným bojem proti rebelům?

Sýrie je mozaikou národností a náboženství, které strana Ba’ath v letech vlády Háfiza al-Asada i Bašára al-Asada úspěšně ochraňovala. Většina syrského lidu – dokonce i dle zpráv Západních vlád – podporuje režim a odmítá plány krvelačných imperialistů, kteří chtějí zemi přeměnit v kapitalistický nevěstinec a trh pro různé McDonald’s a Starbucks. Syrští pravoslavní křesťané bojují ve frontových liniích za svobodnou nacionální Sýrii a jsou proslulí svou statečností v protiútocích proti závislým intoxikovaným Saláfistům z Al-Káidy.

Co je dle vašeho názoru příčinou syrského konfliktu? Co myslíte, že bude jeho výsledkem?

Je to jen další epizoda expanze diktatury americko-sionistické válečné mašinérie po pádu SSSR, a je zde dobrá šance, že Sýrie bude její první geopolitickou prohrou od války ve Vietnamu. Některými z důvodů konfliktu jsou mezi jinými obrana vražedných zájmů státu Izrael, závod o exploataci bohatých přírodních zdrojů v oblasti, a nenávist emírů ze Zálivu vůči Sýrii. Syrský lid nakonec zvítězí, jelikož brání národ a pravdu!

Ve skupinách dobrovolníků (nebo žoldáků) je mnoho Evropanů. Kolik jich je? A přicházejí z nacionalistických či extrémně pravicových stran a organizací?

Počet zde bojujících Evropanů je obtížné přesně určit, ale v poslední době deklarovaly tisíce Rusů, Ukrajinců a Poláků, že jsou připraveni bojovat po boku „Syrského lva“, tj. Bašára al-Asada. My sami se distancujeme od termínu „extrémní pravice“ pro označení všech těchto lidí, protože tradiční „buržoazní extrémní pravice“ nemá žádnou spojitost s národně-revolučními myšlenkami. Ve skutečnosti jsou někteří Evropští účastníci i podporující strany a různá hnutí z okruhu takzvaných „nacionálních autonomů“.

Jsou na Asadově straně nějací dobrovolníci ze Spojených států?

Nevíme, zda jsou nějací občané USA na straně národní armády, ale víme s jistotou, že je mnoho těchto bojovníků na straně takzvané „Syrské osvobozenecké armády“. V bitvě, která se odehrála v al-Qasar, jsme nalezli u mrtvých těl množství identifikačních dokumentů a pasů krajanů Baracka Obamy, onoho chlapíka, jehož tolik obdivuje pí. Rena Dourou ze strany SYRIZA (Koalice radikální levice, řecká pol. strana. Pozn. překl.)

Z toho všeho, co jste slyšel, že se doposud v Sýrii stalo, který incident vás šokoval nejvíce? Udály se nějaké masakry, o kterých jsme ze západních médií neslyšely?

Drama syrského lidu vyvolává vzpomínku na utrpení Korejců, Vietnamců, Iráčanů a Srbů s jejich tisíci obětmi v předchozích dekádách. Je to výsledek akcí „dravců“ z Wall Streetu a americko-sionistické zahraniční politiky. Je neuvěřitelné, jak tichá byla řecká ortodoxní církev arcibiskupa Ieronymose a patriarchy Bartoloměje k trvajícím slibům pomoci syrské pravoslavné církvi. Každým dnem jsou civilisté i zajatci sadisticky popravováni, ženy a děti jsou znásilňovány, města i vesnice jsou vypalovány jen proto, že odmítají přijmout vnucené právo Šaría od katarských a saudských žoldáků, a o těchto zvěrstvech neuslyšíte ani slovo v západním rádiu či televizi.

Jaký myslíte, že bude osud unesených syrských pravoslavných biskupů?

Dle nás lze jen stěží věřit, že přežijí nekontrolované šílení žoldáků. Západní média často zastírají tragický konec incidentů tohoto druhu, jelikož se obávají reakcí náboženských komunit a zároveň odhalení lidí stojících za plány dalšího šíření násilí v rozsáhlejší oblasti Blízkého východu. Vyzýváme všechny lidi otevřených myslí, aby všemi prostředky podpořili patriotické syrské síly a aby pochopili, že se sami musí připravit na nadcházející bouři, která se k nim rychle blíží, protože takové jsou plány místních sionistických okupačních vlád i u nich doma.

***

Rozhovor vedl Panagiotis Liakos, zdroj δημοκρατία, do angličtiny přeložil Glykosymoritis. Překlad do češtiny provedl náš kamarád Věrný čtenář, jemuž tímto děkujeme.

Děkujeme rovněž Prometheovi za upozornění na článek v diskusi!

No comments yet

Napsat komentář