Přejít k obsahu webu

Dokud jen jeden z nás dýchá…!

30/04/2023

Před rokem jsme se na tomto poli setkali poprvé: na prvním generálním nástupu politických vůdců nacionálně socialistické strany. Nyní se zde shromáždilo dvě stě tisíc mužů, které sem nepovolalo nic jiného než příkaz jejich srdce, nic jiného než příkaz jejich věrnosti!

Bylo to velké strádání našeho lidu, co nás kdysi zachvátilo a co nás spojilo, přimělo nás zaplanout v boji a učinilo nás velkými. Proto to nemohou pochopit všichni ti, kdo nezažili stejné strádání mezi svým lidem. Zdá se jim záhadné a tajemné, co ty statisíce lidí spojuje, co je nutí snášet strádání, utrpení a nedostatek. Nedokážou si představit nic jiného než státní nařízení. Mýlí se! Není to stát, kdo přikazuje nám, ale my přikazujeme státu! Není to stát, kdo stvořil nás, ale my tvoříme svůj stát!

Ne: hnutí žije a stojí na skálopevných základech. A dokud jen jeden z nás může dýchat, bude tomuto hnutí propůjčovat své síly a stát za ním: tak jako to dělal v letech, která jsou za námi. Pak se k bubnu připojí buben, k vlajce vlajka, pak ke skupině skupina, župa k župě a pak konečně tuto mohutnou kolonu sjednoceného národa bude následovat dříve rozvrácený lid.

Bylo by svatokrádeží, kdybychom někdy nechali upadnout to, co muselo být vybojováno a získáno s takovým množstvím práce, tolika starostmi, tolika oběťmi a tolika útrapami.

Člověk se nemůže stát nevěrným tomu, co dalo celému životu obsah, smysl a cíl. Něco takového nevzejde z ničeho, pokud se toto dění nezakládá na velkém příkazu. Něco takového nepovstává z ničeho, pokud pro to neexistuje vyšší příkaz. A tento příkaz nám nebyl dán žádným pozemským představeným: byl nám dán Bohem, který stvořil náš národ!

Ať je tedy naším slibem dnes večer, v každou hodinu, každý den, myslet jen na Německo, na lid a Říši, na náš německý národ. Náš německý národ: Sieg heil! Sieg heil! Sieg heil!

***

Jedná se o překlad části Hitlerova projevu před shromážděním vůdců NSDAP, která se dostala do filmu Triumf vůle. Pro silnější zážitek doporučujeme shlédnout originální znění.

No comments yet

Napsat komentář